петък, 9 ноември 2012 г.

Натурален сапун. Що е то?

       Пиша тази статия, защото много хора не знаят точно какъв трябва да е натуралния сапун и много от производителите спекулират и злоупотребяват с това и слагат етикет " натурално " на продукти, които съдържат синтетични съставки и петролни деривати. Надявам се да повдигна поне малко завесата и да помогна за това да правим информиран избор при покупката на такъв вид продукти.
      Натуралния сапун се изработва от растителни масла и натриева основа ( NaOH или казано по-просто - сода каустик ).В резултат от смесването на растителните масла и разтворената във вода или някаква билкова настойка натриева основа се осъществява естествена химична реакция, наречена осапуняване. Тук е мястото да спомена, че от от натриевата основа се получават твърди сапуни, а за изготвянето на течен сапун се използва калиева основа. Това е може би възможно най-простото обяснение :)))
      Начините да се направи натурален сапун са два: горещ и студен процес. Аз предпочитам студения процес. При него сапунът е с по-гладка консистенция и на мен така ми харесва повече, но пък недостатъкът му е, че сапунът трябва да зрее между 4 -6 седмици, за разлика от горещия процес, при който сапунът може да се използва веднага след изстиването му. За разликите между двата процеса ще напиша по-подробно може би някой друг път.
      Сапунът може да се ароматизира с етерични масла и да се оцвети с различни природни продукти.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар